Tekst: Martin Aasen Wright, Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge setter opp salgsboder som til forveksling ser ut som et fyrverkeriutsalg, men man får ikke kjøpt fyrverkeri.
I samarbeid med byrået Mvh satser Dyrebeskyttelsen Norge på en kampanje som skal opplyse om hvor skadelig privat fyrverkeri er for dyr og mennesker, og som på sikt kan bidra til et forbud.
Frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge rigger opp salgsboder hvor man får kjøpt blant annet godbiter til hund og katt, og stjerneskudd. Varene har en visuell stil som minner om fyrverkeriartikler fra 1950- og 60-tallet. Inntektene går til Dyrebeskyttelsen Norges arbeid for et mer dyrevennlig samfunn.
Fire lokalavdelinger i Dyrebeskyttelsen Norge står på stand kommende og neste helg: Oslo og Akershus, Nord-Jæren, Bergen og Hordaland, og Sør-Trøndelag.
Redde og skadde dyr
Fyrverkeri er en belastning for mange dyr. Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har avdekket at 23 prosent av 5000 hunder reagerte negativt på fyrverkeri, og hadde en mild til alvorlig form for lydfobi.
I forbindelse med nyttårsfeiringen 2021/2022, endte 80 hunder på rømmen som følge av fyrverkeri, ifølge hundegruppen Rømlingen som sporer opp hunder som har kommet på avveie.
Befolkningen sier nei
Hvert år går verdier for 50-60 millioner kroner opp i brann i forbindelse med nyttårsfeiring 31. desember og 1. januar, ifølge Tryg Forsikring og Finans Norge. 67 prosent vil erstatte fyrverkeri med kommunalt dronefyrverkeri eller lasershow, ifølge en nasjonal undersøkelse av NITO fra 2023.
NITO har mange medlemmer i brann- og redningsetatene rundt i landet, og som rykker ut til ulykker og branner som følge av fyrverkeriulykker på nyttårsaften.
Permanente øyeskader
Tidligere seksjonsoverlege Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland sykehus, har registrert til sammen cirka 250 alvorlige øyeskader de siste 18 årene grunnet bruk av fyrverkeri. Mange av disse får permanente skader på øyet.
Forrige nyttårsaften registrerte DSB totalt 127 uønskede hendelser som branner, branntilløp, øyeskader, andre personskader og nesten-uhell med fyrverkeri. De seneste seks årene har det i snitt blitt rapportert 98 uønskede hendelser hvert år.
Dyrebeskyttelsen Norge har i en årrekke, med bred støtte fra organisasjoner og gjennom pågående underskriftskampanje arbeidet for innføring av et forbud mot privat fyrverkeri. Hittil har over 40 organisasjoner og mer enn 56.000 mennesker signert krav til innføring av forbud inne på www.neitilfyrverkeri.no.