Skip to main content

Ofte stilte spørsmål

Jeg får ikke svar på telefon hos dere

Vent noen minutter og prøv igjen. Gjerne send en SMS med hva henvendelsen gjelder og at du ønsker å bli oppringt så fort vi får anledning. Enkelte dager har vi ikke kapasitet til å holde vakttelefonen åpen, men da gir vi beskjed om det via vår Facebook-side. Alle som jobber for Dyrebeskyttelsen Norge Sør-Trøndelag gjør dette på frivillig basis ved siden av jobb, skole og hverdagsliv – så det kan oppstå ventetid. Det er også mulig å nå oss på mail og melding via facebook.

Gjelder henvendelsen adopsjon finner du et søknadsskjema under lenken “Dyr” og “Adopsjon”.

Jeg vil adoptere et dyr hos dere, hva gjør jeg?

Så hyggelig at du ønsker å adoptere et av våre dyr! Under fanen “Dyr – Adopsjon” vil du finne informasjon om dyrehold, våre regler og krav til adopsjon. På samme side vil du finne et søknadsskjema for adopsjon. Fyll ut og send inn skjemaet, så vil du bli kontaktet av oss så fort vi har anledning.

Dyret mitt har forsvunnet, hva gjør jeg?

Enten dyret er adoptert fra oss eller ikke vil vi prøve å bistå så godt vi kan. Dersom det gjelder katt finnes det mye hjelp og et festet innlegg med letetips på Facebook-siden “Katt savnet & funnet i Trøndelag”. Legg gjerne ut annonse på dyrebar.no, som også genererer savnet-plakater som du kan skrive ut og henge opp i området. I enkelte tilfeller har vi mulighet til å legge ut et innlegg på vår egen Facebook-side. Vi har også fangstfeller til utlån dersom det behøves. Disse kan lånes ved å kontakte oss via vår vakttelefon, mail eller melding på facebook.

Jeg ønsker å omplassere mitt private dyr

Dyrebeskyttelsen Norge Sør-Trøndelag har normalt ikke kapasitet til å bistå med omplassering av privateide dyr, da vi ønsker å bruke ressursene våre på å hjelpe hjemløse dyr. De hjemløse dyrene har ingen andre enn oss, og derfor ønsker vi å prioritere dem.

Hvis du skal omplassere ditt privateide dyr vil vi råde deg til å snakke med venner og bekjente, legge ut annonse på Finn.no eller legge ut innlegg i passende grupper på Facebook. Man kommer langt med gode bilder og en tekst man bruker litt tid på. Vær kritisk og still krav til de som vil overta dyret slik at du sikrer at dyret kommer til et godt hjem.

Kan jeg søke en lønnet stilling eller ha arbeidsuke hos dere?

Alt arbeid i Dyrebeskyttelsen Norge Sør-Trøndelag gjøres på frivillig basis, og vi har dessverre ikke mulighet til å tilby lønnede stillinger. Dette gjelder også søknader ved OD-dag eller lignende hvor det er forventet en form for liten eller større inntekt. Vi har svært sjelden kapasitet til å organisere arbeidsuker, men alle er velkomne til å søke lengre, frivillige verv hos oss. Se fanen frivillig for all informasjon om dette.

Kan dere ta inn dyret jeg har funnet?

Dersom du har funnet et dyr du mistenker er hjemløst ønsker vi at du etterlyser eier i lokale Facebook-grupper, nettsiden dyrebar.no, Facebooksiden «Katt savnet & funnet i Trøndelag», heng opp plakater med bilde og tekst, og ta kontakt med nærliggende boliger. Dersom søket ikke gir resultater, kan du kontakte oss. Du kan nå oss på telefon, mail og melding via facebook. Se egen fane under dersom dyret er skadet.

Jeg har funnet et skadet dyr

Alle har hjelpeplikt ved funn av skadde dyr i henhold til norsk lov.

  • Hvis du finner et skadet dyr skal du ta med dyret til veterinær. Veterinærer har plikt til å hjelpe skadde dyr. Dersom ingen eier melder seg og dyret behøver hjelp etter veterinærbesøket kan du eller veterinær sende inn informasjon til oss gjennom inntaksskjemaet under fanen “Dyr – inntak av dyr”. Vi vil da kontakte deg så fort som vi har anledning. Vi kan også kontaktes på vår kontakttelefon 952 25 275 (tirsdag og torsdag mellom 18-21 og søndag mellom 14-16). Du kan også forsøke å nå oss på e-post og PM på Facebook.
  • Ved skadet vilt skal du kontakte politiet på 02800, som videre setter deg over til Viltnemnda i din kommune.
  • Gjelder det skadet fugl kan du kontakte Fuglevakta gjennom Norsk Ornitologisk Forening (døgnåpen) på 90 12 29 01. Større fugler som svaner, gjess og lignende går under kategorien «skadet vilt» og det er da viltnemnda som skal kontaktes.
  • Ved skadet pinnsvin kan du kontakte Pinnsvinhjelpen på 92 28 00 21.

Jeg har observert et eller flere dyr som ikke har det bra

Så flott at du er observant og ønsker å gjøre noe for dyr som ikke har det godt. De frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge Sør-Trøndelag har ikke myndighet til å gripe direkte inn i saker om mishandling og vanskjøtsel. Vi anbefaler at du melder inn saken via Mattilsynets bekymringsmeldingsskjema, eller benytter deg av telefonnummeret som står oppgitt på Mattilsynets hjemmeside dersom saken er akutt. Hvis du sender inn bekymringsmelding må du beskrive hendelsen/saken så godt som mulig, oppgi navn, telefonnummer og adresse på eier av dyret og gjerne legg ved bevis.

Ved akutt og alvorlig dyrevelferdssak skal du ringe politiet på 02800. Ved ordensforstyrrelser, for eksempel hunder som bjeffer over tid, dyr som er til sjenanse og lignende – kan du også kontakte politiet på 02800.

Dyrevernsaker nedprioriteres ofte – forsøk derfor å sikre bevis slik som bilder, film og vitner. Noen saker blir henlagt eller mangelfullt behandlet av det offentlige. Dyrebeskyttelsen Norge jobber kontinuerlig for å bedre dyrevelferd og dyrs rettsvern. Har du spørsmål eller er usikker på om du bør sende inn bekymringsmelding/anmeldelse kan du ta kontakt med oss for tips og råd.

Jeg har funnet en hund som springer løs

Om mulig, prøv å få tak i hunden og ta vare på den til eier dukker opp. Dersom du har noe du kan bruke som bånd kan du gjerne gå rundt i funn området med hunden, da eier antageligvis leter etter hunden sin. Kontakt politiet på 02800 og oppgi hvor hunden befinner seg, og eventuelt bli satt i kontakt med Falck som kan ta vare på hunden til eier blir funnet. Legg gjerne også ut innlegg på Facebooksiden «Hund savnet & funnet i Trøndelag». Dyrebeskyttelsen Norge Sør-Trøndelag har dessverre ikke mulighet til å ta inn hunder hos oss.

Tar dere imot brukt utstyr til katt og andre dyr?

Gjenbruk er topp. Vi tar gjerne imot donasjoner av utstyr som enda er i god og brukbar stand. Vi tar også imot fôr til katt og smådyr.

Vi har ikke alltid mulighet til å hente donasjoner så vi setter stor pris på om du har mulighet til å levere donasjonene på hjelpesenteret vårt. Kom gjerne innom hjelpesenteret vårt hver torsdag 19-20 og søndag 14-16, og hils med det samme på alle to- og firbente på brakka!