Tekst: Martin Aasen Wright, Dyrebeskyttelsen Norge
Stortinget stemte tirsdag ned Venstres representantforslag om innføring av lovpålagt ID-merking av katt. Dyrebeskyttelsen Norge mener landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) ikke tar dødeligheten hos hjemløse katter på alvor.
– Dødeligheten hos hjemløse dyr er så høy at landbruks- og matminister Geir Pollestad må komme med tiltak som ivaretar velferden hos dyrene. Vanskjøttede dyr har dødd de seneste ukene i sprengkulden på hans vakt, sier Åshild Roaldset, daglig leder og veterinær i Dyrebeskyttelsen Norge.
Stortinget stemte over representantforslaget fra Alfred Jens Bjørlo, André N. Skjelstad, Grunde Almeland, Ingvild Wetrhus Thorsvik i Venstre i fjor sommer. Saken ble behandlet av næringskomiteen før jul, og flertallet stemte forslaget ned.
Stortingets flertall fulgte næringskomiteens innstilling; 89 representanter i Stortinget stemte for næringskomiteens innstilling, 19 mot.
Ansvarliggjøring av eier
Dyrebeskyttelsen Norge bruker nærmere 30 millioner kroner hvert år, hvorav 18 millioner går til veterinærutgifter til å hjelpe dyr i nød og omplassering av dyr. De færreste av de rundt 5000 kattene som Dyrebeskyttelsen Norge hjelper hvert år, er ID-merket. Det er rundt 800.000 katter i Norge og omkring 50.000 hjemløse, ifølge Mattilsynet.
Opp til 250.000 hjemløse katter, de fleste kattunger dør hvert år, anslår Dyrebeskyttelsen Norge.
I Stortinget tirsdag la både Une Bastholm (MDG) og Ola Elvestuen (V) seg på samme linje som Dyrebeskyttelsen Norge, mens landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) sa at velferd hos katter ville bli omtalt i den kommende dyrevelferdsmeldingen som skal komme i 2024.
Regjeringen prioriterer derimot lovpålagt ID-merking av hund parallelt med ny dyrevelferdsmelding.
– Vi er overrasket over at Stortinget ikke vil plassere ansvaret for kattene hos eier gjennom ID-merking. Katter er beskyttet av dyrevelferdsloven. Hjemløse katter som lider skal til veterinær og kostnaden dekkes av Mattilsynet, sier Roaldset.
50-års arbeid for ID-merking
Samtlige 18 skriftlige høringsuttalelser fra fagmiljøer og interessegrupper støttet Venstres representantforslag, blant dem Den norske veterinærforening. Mattilsynet er i sitt høringsinnspill til ny dyrevelferdsmelding for ID-merking av katt.
Flere europeiske land som Sverige, Danmark, Belgia, Spania og England har innført obligatorisk ID-merking av katt for å forhindre det store antallet hjemløse katter. Dyrebeskyttelsen Norge har jobbet for obligatorisk ID-merking av katt siden midten av 1970-tallet.
Dyrebeskyttelsen Norge ønsker å takke alle støttespillere i det viktige arbeidet for obligatorisk ID-merking av katt. Mer enn 27.000 personer har signert et opprop for lovpålagt ID-merking av katt. 29 organisasjoner og fagpersoner står bak oppropet.