Skip to main content
Nyheter

Fjellvettregler for hund

Av 13. april 2022juni 9th, 2023Ingen kommentarer

Skal du på fjelltur i påsken med hunden din? Mattilsynet har laget ti fjellvettregler det kan være fint å huske på hvis din firbente bestevenn skal bli med på fjellet i påsken.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide. Foto: Pixabay. Første gang publisert 12. april 2017. Sist oppdatert 07. april 2022.
U nder finner du Mattilsynets 10 fjellvettregler for hund:

 

1. Vis respekt for sola

Hunder kan også bli snøblinde hvis de utsettes for sterk sol og UV-stråling – spesielt oppe på fjellet. Snøblindhet viser seg ofte ved at øynene begynner å renne, blir røde og irriterte. En snøblind hund vil ofte knipe igjen øynene og søke til et mørkere sted for å unngå lys. Solbriller til hunden kan være en effektiv beskyttelse hvis dere skal være ute på fjellet i mange timer.

2. Se opp for solbrenthet

Hunden din kan også bli solbrent ute i påskesola. Ører, nese, og kroppsdeler uten hår og pigmenter er spesielt utsatt. Hunderaser med tynn pels er mer utsatt enn andre. For å unngå solbrenthet, kan du dekke til områdene som er utsatt, eller bruke en solkrem som er skånsom nok til hunden.

3. Se opp for såre poter

På lange turer bør du alltid sjekke potene jevnlig for sår og skader. Ta med potesokker i tursekken, slik at du kan avlaste potene hvis disse skulle bli såre. En potesalve kan også forhindre at snø- og isklumper setter seg fast mellom potene. Ved å stusse pelstustene og passe på at hunden har velstelte klør, kan man unngå både, sår og knekte klør.

4. Bruk riktig utstyr

Nytt utstyr bør alltid “gås inn” før man legger ut på lengre turer. For å unngå gnagsår og skader, bør man tilpasse utstyret som sele eller kløv etter hund og behov.

5. Legg ikke ut på langtur uten at hunden er trent

Tren godt før du begir deg ut på lengre turer med hunden din. Husk at du beveger deg raskere enn ellers når du går på ski, og det er tungt for hunden å gå i løssnø og samtidig trekke pulk. Tilpass fart og turlengde etter hvor trent hunden er.

6. Vær rustet mot uhell

Ta med førstehjelpsutstyr til både deg selv og hunden din. Enkelt førstehjelpsutstyr som bandasje, potesokker, potesalve, sportstape og sårsalve, er godt å ha med hvis uhellet skulle være ute. Hør gjerne med veterinæren din før du reiser til fjells.

7. Se opp for frostskader

Hunden din kan også få frostskader hvis den blir utsatt for kulde over tid. Noen områder er mer utsatt enn andre, som ører, poter, hale og kjønnsorganer. Skulle uhellet være ute må du for all del ikke gni hunden varm – dette kan ødelegge huden. Frostskader skal behandles av veterinær. Er hunden din tynnpelset, ta med et varmedekken eller et underlag til pausene.

8. Pass godt på valpen i kulda

Valpen har ikke samme evne til å regulere kroppstemperaturen som en voksen hund, og er derfor mer utsatt for lave temperaturer. Det samme gjelder hunderaser med tynnere eller lite pels. Ta hensyn til unge hunder og ta gjerne med varmedekken/underlag.

9. Husk ekstra fôr

Hunden bruker mer energi når den er i aktivitet, og mer i kulden for å holde kroppstemperaturen oppe. Ved lengre turer kan det være lurt å gi litt ekstra fôr, eller flere og hyppigere måltider. Du kan også tilsette ekstra fett i maten slik at den skal bli mer kaloriholdig. Hunden vil også bli tørst i løpet av turen – husk å ta med vann og drikkeskål.

10. Ikke gi hunden sjokolade

Høytider er ofte forbundet med ekstra kos – ofte i form av godteri. Hunder tåler ikke stoffet teobromin, som finnes i kaffe, te, cola, kakao og sjokoladeprodukter. Jo mørkere sjokolade, desto farligere er det for hunden din. Husk vanlige godbiter til din firbente – også i påsken!

God tur!