Skip to main content
Nyheter

Dyrevennlig jul

Av 2. desember 2021juni 9th, 2023Ingen kommentarer

Her følger noen tips til hvordan julen kan bli en hyggelig tid for både deg og dyrene.

Julen er rett rundt hjørnet, og mange er i fullt gang innkjøpt av julegaver og julemat. I denne saken får du noen tips til hvordan julen kan bli en hyggelig tid for både deg og dyrene.

Julegavene

Dyrebeskyttelsen Norge fraråder generelt å gi dyr i julegave. Dersom du allikevel ønsker å gjøre dette, er det viktig at du først forsikrer deg om at mottakeren virkelig ønsker seg dyret og er inneforstått med det store ansvaret det er å være dyreeier.
Husk at barn under 16 år, i henhold til dyrevelferdsloven, ikke kan ha eneansvar for et dyr.
Mange av oss har det vi trenger og det kan da være en god idé å gi en alternativ gave. Ved å kjøpe gaveprodukter i vår nettbutikk, gi et alternativt gavekort eller et medlemskap, støtter dere Dyrebeskyttelsen Norge i det viktige arbeidet for dyrenes velferd.
Dersom du skal kjøpe kosmetikk og skjønnhetsprodukter er det viktig å ta rede på om produktene er testet på dyr. Andre produkter, som for eksempel dun og merinoull, bør også undersøkes for å ta rede på om produksjonen er dyrevennlig.

 

Hjemløse dyr

Årlig blir mange tusen dyr hjemløse i Norge, og da spesielt katter. Det er også en økning i antall familiedyr som forlates i ferieperioder, blant annet i julen.

Disse dyrene trenger din hjelp. Dersom du ikke har mulighet til å adoptere et dyr eller bli fosterhjem for en av våre lokalavdelinger, kan du også fjernadoptere. Det innebærer at du blir fadder for et dyr som får hjelp hos en av Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger og støtter det økonomisk fram til dyret får et permanent hjem.

 

Dyrenes julestress

For mange av våre familiedyr kan jule- og nyttårsfeiringen være en stressende tid, blant annet i forbindelse med flytting av liggeplass for å få plass til juletre, mye besøk og mange fremmede lukter.

Dyr og fyrverkeri er ofte en dårlig kombinasjon og dyrene kan reagere på både smell, kruttlukt og lysglimt. Vær derfor sammen med dyret ditt på nyttårsaften og oppfør deg så normalt som mulig, slik at dyret ikke oppfatter situasjonen som enda mer skremmende. Har du et dyr som blir veldig plaget denne dagen, kan det være lurt å høre med din veterinær om råd.

 

Les også: Dyr og nyttårsfeiring

 

Julematen

Vår tradisjonelle julemat, kaker og godteri kan være skadelig for dyrene våre. Husk å plassere maten på steder der dyret ikke kan få tak i det.

Ved å redusere mengden kjøtt og andre dyreprodukter du spiser i løpet av høytiden, hjelper du både dyrene og miljøet. Det finnes mye god vegetarisk og vegansk mat.

 

Ta godt vare på både tamme og ville dyr i julen, slik at dere alle får en hyggelig høytid!